Menu

Saudi-Arabian Suomen suurlähetystö

Suurlähetystöt toimivat sekä yleisölle avoimina showroomeina että kansallisina etuvartioasemina vieraalla maaperällä. Konseptissamme yhdistyvät nämä kaksi toimintoa. Rakennuksesta muodostuu ainutkertainen kohtaamispaikka saudiarabialaisille, suomalaisille ja koko maailmalle. Lähetystö toimii diplomatian ja kommunikaation välineenä, tilana, jossa kahden kulttuurin ominaispiirteet yhdistyvät ja jossa ennakkokäsitykset näistä kulttuureista karisevat.

Uusi lähetystörakennus ja henkilökunnan asunnot sijaitsevat keskellä Kuusisaarta, lähettilään residenssi 500 metrin päässä saaren pohjoisrannalla.

3-kerroksinen lähetystö muistuttaa muodoltaan dyyniä tai kalliota ja on siis yhtä aikaa tuttu ja eksoottinen. Rakennuksen voi ymmärtää osaksi saarelle tyypillistä maisemaa, kallioksi, jota leikkaa viisi metsäistä pihaa. Pihat avaavat osia rakennuksesta yleisölle. Seiniä ja kattoa peittää harmaa graniitti, pihaseinät ovat viherseiniä. Pihojen ja seinien suunnat on määritelty Mekan mukaan.

Henkilökuntarakennus koostuu kahdeksasta rivitaloasunnosta, joista jokaisella on oma sisäänkäynti etupuolella ja piha-alue takapuolella. Alueen huvilarakentamista suosivan asemakaavan vaatimusten mukaisesti rakennusmassa on porrastettu yksittäisten asuntojen korostamiseksi.

Lähettilään residenssin tilaohjelma jakaantuu kahteen osaan. Kaksikerroksinen, yksityistilat sisältävä rakennus sijoittuu tontin perälle ja yksikerroksinen edustuspaviljonki meren ääreen. Laskeutuva maasto mahdollistaa tilojen yhdistämisen käytävällä. Pääsisäänkäyntinä toimiva käytävärakennus avautuu kadulle. Alueen yleisilmeen mukaisesti rakennukset on verhoiltu vaalealla kivellä. Paviljongin pyramidin muotoisen katon ja asuinhuvilan kaarevien muotojen ansiosta residenssistä kuitenkin muodostuu oma arkkitehtoninen kokonaisuuteensa.

NIMI: Saudi-Arabian kuningaskunnan Suomen suurlähetystön suunnittelukilpailu

LAJI: Kutsukilpailu, 2012, 2. palkinto (lähetystörakennus)

TILANNE: Päättynyt

SIJAINTI: Helsinki

TILAAJA: Saudi-Arabian kuningaskunnan ulkoasiainministeriö

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Auvo Lindroos, Julius Kekoni, Beatriz Zurdo Perlado, Erica Österlund ja Vladimir Ilic