Vantaa Cultural Center

The open competition for a massive cultural complex adjoining Heureka – The Finnish Science Centre in Vantaa, Finland aimed at both creating an expansion to Heureka, and the facilities for the Finnish Aviation Museum, the National Audiovisual Archive, the Centre for Continuing Education, a dance center, a museum on information technology and a hotel. The program also included office space and a parking garage for almost 2,000 cars.

Due to the train tracks in between the Science Centre and the new cultural cluster the connection between the two buildings is organized via a pedestrian bridge. The public functions and the offices have been lifted above the parking structure with the roof of the structure providing the cultural organizations with necessary outdoor space. The shared glass walled lobby stretches the whole length of the complex on the side of the train tracks whereas the facilities of the different organizations point out like lifted fingers from the roof of the garage.

The complex can easily be built in phases.

Floors 2 to 7
Ground floor

NAME: Vantaa Cultural Center and the expansion of Heureka – The Finnish Science Centre

TYPE: Open competition, 2004, 3rd prize (Team 1) & purchase (Team 2)

STATUS: Concluded

LOCATION: Vantaa, Finland

CLIENT: City of Vantaa

PROGRAM: Museums, hotel, dance center, parking, offices and educational spaces, 52,000 m² total

TEAM 1: ALA partners Juho Grönholm, Janne Teräsvirta and Samuli Woolston

TEAM 2: ALA partner Antti Nousjoki with Tuomas Uusheimo and Tommi Mäkynen, Vesa Oiva and Jussi Kalliopuska