Menu

Kokkolan kävelykeskusta

Kokkolan ruutukaavakaupungin keskusta haluttiin muuttaa kävelykeskustaksi vaiheittain, minimaalisin keinoin. Muutosprosessi alkoi istuttamalla puu keskelle katua. Ajan kanssa puita on istutettu enemmän ja katu (joka on tähän riittävän leveä modernin suomalaisen liikennesuunnittelukulttuurin ansiosta) on muuttunut puistoksi tai aukioksi.

Toinen päätaso muutosprosessissa on uusi kokoelma kadun kalusteita, paviljonkeja, jne. Kaikki nämä rakenteet on muotoiltu sujuvan jalankulkuliikenteen ehdoilla, kannustaen koko tarjolla olevan tilan aktiiviseen käyttöön. Näiden kalusteiden toteuttaminen on tapahtunut vaiheittain pitkän ajan kuluessa, samoin kuin prosessin viimeinen taso: pintamateriaalien uusiminen.

Lisäksi valaistus, sekä jopa äänimaailma on suunniteltu muuntuvaksi. Näin Kokkolan keskusta on vähitellen muuttunut monotonisesta sodanjälkeisestä pikkukaupungista tunnistettavaksi ja viihtyisäksi paikaksi.

Aktiivisten yrittäjien ajamana vaiheittaiset uudistukset ovat edelleen jatkuvasti käynnissä. Toteutuksen alkuvaiheessa, vuonna 2011, hanke voitti Vuoden kaupunkikeskusta -palkinnon.

NIMI: Kokkolan kaupungin kävelykeskusta

LAJI: Toimeksianto, 2006

TILANNE: Ensimmäinen vaihe valmistunut 2010

SIJAINTI: Kokkola

TILAAJA: Kokkolan kaupunki

 

OHJELMA: Tehtaankadun, Isokadun ja Rantakadun katualueet ja Kauppatori

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Aleksi Niemeläinen

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Julle Oksanen Lighting Design (valaistussuunnittelu), Aivo (äänisuunnittelu), Tensotech (vetorakenteet)