Menu

Sundsvallin teatteri ja taidekeskus

Joustavuus on äärimmäisen tärkeää teatterisuunnittelussa. Rakennustyypin moniulotteisuus ja rakentamisen korkea hinta johtavat usein pitkiin suunnitteluprosesseihin, joiden aikana mittasuhteet, muodot ja tilaohjelma saattavat kokea suuriakin muutoksia. Teatterisuunnittelun haasteena onkin sellaisen arkkitehtuurin luominen, joka mahdollistaa nämä muutokset valitun kokonaisidean kärsimättä.

Sundsvallin pitkät perinteet kauppapaikkana ja satamakaupunkina näkyvät niin kaupungin keskustassa kuin uuden taidekeskuksen tontillakin. Nämä perinteet saavat nyt jatkoa kun taidekeskuksesta muodostuu kaupungin uusi maamerkki ja koko seutukunnan kulttuurielämän keskus. Historiallinen alue muuntuu paikaksi, jossa kauppaa käydään tavaran sijaan tiedolla ja taidoilla ja jossa viihdettä on tarjolla moneen makuun.

Kilpailuehdotuksessamme uusi taidekeskus on sijoitettu tontille generöösillä otteella. Rakennuksen ääriviivat määrittää sen yksittäisiä tiloja ympäröivä munuaismainen muoto. Tämä valittu rento, jopa huvittava, muoto mahdollistaa muutokset tilaohjelmassa, viitaten kuitenkin selkeästi rakennukseen sijoittuviin kulttuuritoimintoihin. Olevaan Kulturmagasinet-rakennukseen uudisrakennus linkittyy julkisivujen tasolla mahdollisimman hienovaraisesti. Sisätiloissa rakennusten toiminnot kuitenkin integroituvat täysin.

Sundsvallin vanhan kaupungin, Stenstadenin ruutukaava ja rakennukset luovat identiteetin koko kaupungille. Kaavaa ei siksi voi jättää huomiotta kilpailualueellakaan. Katujen suunnat toistuvat taidekeskuksen uudisosan kattomuodoissa rakennuksen tilajaon samalla eriytyessä näkyviin räystäslinjan yläpuolelle. Koska jokainen tila on juuri sen korkuinen kuin mitä siihen sijoittuvat toiminnot edellyttävät, kohoaa räystäslinjan yläpuolelle eräänlainen erikokoisten talojen muodostama kylänäkymä. Samalla tehokkaan ruutukaavan ja vapaan munuaismuodon kohtaaminen luo kaupungille uuden ääriviivan.

NIMI: Sundsvallin uusi taidekeskus ja teatteri, kilpailuehdotus Snack

LAJI: Avoin kilpailu, 2008, kunniamaininta

TILANNE: Päättynyt

SIJAINTI: Sundsvall, Ruotsi

TILAAJA: Sundsvallin kunta

OHJELMA: Taidekeskus, jossa 4 teatterisalia, 3 pienempää salia, ravintola ja kahvila, yhteensä, 11 150 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Aleksi Niemeläinen, Auvo Lindroos, Risto Wikberg, Karl Berggren ja Pekka Tainio