Menu

Helsingin keskustakirjasto

Sijainnin ja kirjastolle määritellyn tilaohjelman välinen dynamiikka luo puitteet rakennuksen suunnittelulle. Kolmen itsenäisen kerroksen välinen yhteys on suunnitelman kantava ajatus. Kirjaston edessä sijaitseva Kansalaistori jatkuu lasijulkisivun sisäpuolelle yhdistyen pohjakerroksen julkisten tilojen sarjaan. Kerroksesta muodostuu vilkas, jatkuvasti elävä tila. Perinteinen kirjastotunnelma löytyy yläkerrasta. Siellä voi viettää rauhallisen tuokion hektisen kaupunkikeskustan yläpuolella, avoimien puisto- ja kaupunkinäkymien äärellä.

Näitä kahta toisiaan täydentävää kerrosta ympäröi kaareutuva puinen massa. Massan sisään sijoittuvat keskikerroksen intiimimmät, monikäyttöiset tilat. Massaa on venytetty pystysuunnassa yhteyden luomiseksi sen ylä- ja alapuolisiin kerroksiin.

Pehmeät muodot ovat läsnä kaikkialla Keskustakirjastossa. Funktionaalinen, voimakas, puuverhottu massa ilmentää kaareutuvaa kattoa pohjakerroksen yllä, keskikerroksen virtaavia tiloja sekä ylimmän kerroksen kaareutuvaa lattiaa.

Rakennukseen tulee kolme sisäänkäyntiä: yksi etelään Rautatieaseman suuntaan; toinen, suuren katosrakenteen suojaama sisäänkäynti Kansalaistorin reunalle sekä kolmas, toissijainen sisäänkäynti koilliskulmaan. Kulku yläkerroksiin tapahtuu vaihtoehtoisesti joko eteläisen sisäänkäynnin rullaportaiden tai suuren aulan kierreportaiden kautta.

Visualisointi, ilmakuva
Visualisointi, ilmakuva
Visualisointi, näkymä Eduskuntatalon suunnasta
Visualisointi, eteläinen sisäänkäynti
Visualisointi, näkymä Töölönlahden suunnasta
Visualisointi, ulkoilmakahvila
Visualisointi, ala-aula
Visualisointi, ala-aula
Visualisointi, pohjakerros
Visualisointi, elokuvasali
Visualisointi, keskikerros, Living Lab
Visualisointi, keskikerros
Visualisointi, keskikerros, studiotiloja
Visualisointi, ylin kerros
Visualisointi, ylin kerros
Visualisointi, ylin kerros
Visualisointi, ylin kerros, lasten osasto
Visualisointi, ylin kerros, parvi
Visualisointi, Kansalaisparveke
Länsijulkisivu
Pohjois- ja eteläjulkisivut
Itäjulkisivu
Pitkittäisleikkaus
Leikkaukset
Kaupunkirakenne
Pohjakerros
Keskikerros
Ylin kerros
Aksonometria, pohjakerros
Aksonometria, keskikerros
Aksonometria, ylin kerros

NIMI: Helsingin keskustakirjasto (kilpailuehdotus Käännös)

LAJI: Avoin kansainvälinen kilpailu, 2013, 1. palkinto

TILANNE: Rakenteilla, avautuu joulukuussa 2018

SIJAINTI: Helsinki

TILAAJA: Helsingin kaupunki

OHJELMA: Kirjastotoiminnot, ryhmätyötiloja, äänitysstudioita, maker space, elokuvasali, monikäyttösali, kahvila, jne., yhteensä 17 000 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Niklas Mahlberg, Marina Diaz Garcia, Jyri Eskola, Zuzana Hejtmankova, Anna Juhola, Anniina Kortemaa, Malgorzata Mutkowska, Justin Ng, Aleksi Niemeläinen, Marlène Oberli-Räihä, Olli Parviainen, Anton Pramstrahler, Akanksha Rathi, Niina Rinkinen, Pauliina Rossi, Mikael Rupponen, Mirja Sillanpää, Miguel Silva, Pekka Sivula, Tom Stevens, Tuulikki Tanska, Nea Tuominen, Jussi Vuori ja Erica Österlund

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Pöyry CM (rakennuttajakonsultti), Ramboll Finland/UK/Denmark (rakennesuunnittelu), Finnmap Infra & Sipti Infra (geosuunnittelu), Projectus Team (LVIA), Insinööritoimisto Lausamo (sähkötekniikka), Insinööritoimisto Markku Kauriala (palokonsultti), Gravicon (BIM-koordinointi), VIZarch (visualisoinnit), Arup (kilpailuvaiheen rakenne- ja LVIAS-suunnittelija sekä energia- ja julkisivuasiantuntija), Klaus Stolt (pienoismallit)