Menu

Saukonlaiturin pysäköintilaitos

Helsinki kehittää vanhoja satama-alueitaan voimaakkasti. Jätkäsaaren tavarasataman tilalle tullaan rakentamaan asuntoja17 000 ja työpaikkoja 6 000 ihmiselle. Pysäköinnin rakentaminen merenpinnan alapuolelle on kallista, joten kaupunki on kehittämässä sarjaa arkkitehtuuriltaan kunnianhimoisia maanpäällisiä pysäköintilaitoksia.

Saukonlaiturin pysäköintilaitos koostuu keskeisen sisäpihan ympärille kiertyvästä kuuden pysäköintilenkin sarjasta. Valopiha toimii myös tulvavesien hidastajana ja lumenkeräyspaikkana myrskyjen jälkeen. Etelään antava kylki terassoituu sisääntuloaukiolta ylös, vetäen avointa julkista tilaa viiteen kerrokseen. Tämä tarjoaa asukkaille mahdollisuuden vaeltaa hiekkasärkkien ja rantavehnän poikki autoilleen suoraan kerroksiin. Rantamaisema muistuttaa Saukon saaresta, joka sataman laajentuessa on jäänyt tontin täytemaan alle. Julkisivu koostuu hiekan luonnollisiin sävyihin poltetuista savitangoista, jotka sulautuvat pehmeästi ympäröivien asuinrakennusten tiilijulkisivuihin.

NIMI: Saukonlaiturin pysäköintilaitos

LAJI: Toimeksianto, 2016

TILANNE: Käynnissä

SIJAINTI: Helsinki

TILAAJA: Helsingin kaupunki, Jätkäsaaren pysäköinti

OHJELMA: Asukaspysäköinti 600 autolle sekä alueen huoltovarikkoa, yhteensä 16 250 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Pekka Tainio, Tuulikki Tanska, Rachel Murray, Mikael Rupponen, Olli Parviainen, Sari Vesanen ja Maciej Warot

YHTEISTYÖKUMPPANIT: JLL (projektinjohto), Trafix (liikennesuunnittelu), Pöyry (rakenteet), KK (palosuunnittelu), Vahvacon (LVI), Sitowise (sähkö- ja turvalaitesuunnittelu), Sipti Infra (geo), VIZarch (havainnekuvat)