Menu

Asuinalue Pirita tee 28

ALA:n ehdotus nimeltään Verstapostid voitti 1. palkinnon kansainvälisessä kutsukilpailussa, jossa tehtävänä oli suunnitella uusi, yhteensä 45 000 m2 ja 300 asunnon laajuinen, korkeatasoinen asuinalue Tallinnan keskustan itäpuolelle. Eesti Näituste -messukeskukselta vapautuva tontti on kävelyetäisyydellä keskustasta, Tallinnan laululavan lähistöllä, aivan Piritan vehreiden ulkoilu- ja vapaa-ajan alueiden laidalla. Asemakaavassa tontille on määritelty matalia umpikortteleita, joiden pihat ovat puolijulkista tilaa ja katualueet selkeästi erottuvia.

Verstapostid hahmottelee alueelle uudenlaisen tiiviin, urbaanin huvila-alueen, jossa puiden välistä kohoaa visuaalisina kiinnekohtina yksittäisiä 2-6-kerroksisia taloja. Kaikki 30 taloa ovat uniikkeja ja tunnistettavia. Jokaisessa niistä on useampia asuntoja. Kattomuotojen sekä kortteleittain vaihtelevien kokonaisgeometrian ja pohjakaavojen ansiosta asunnot ovat yksilöllisiä. Alueella urbaanin elämän taloudelliset ja kulttuuriset edut yhdistyvät rauhalliseen, kylämäiseen mentaliteettiin ja omakotitalomaiseen asumiseen. Kaiken kaikkiaan suunnitelma luo hyvät edellytykset asuinympäristöstään ylpeyttä tuntevan ja sen ylläpitoon sitoutuvan asukasyhteisön muodostumiselle.

Puolijulkiset piha-alueet ovat autottomia. Aluetta halkovat laatoitetut polut. Pihojen keskiosat taas on varattu peleille, leikeille, treenaamiselle sekä asukasyhteisön yhteisille tapahtumille. Jotta kokonaisilme pysyisi vihreänä, erotetaan asuntojen pienet yksityiset pihat yhteisistä ulkoalueista pensasaidoin. Myös alueelle rakennettava uusi päiväkoti saa oman pihan ja puutarhan. Yhteensä hankkeen puitteissa kehitettävästä seitsemän hehtaarin laajuisesta alueesta yli puolet varataan viheralueille.

Huvilat tullaan rakentamaan erittäin korkeiden ympäristökriteerien mukaisesti, puuta mahdollisuuksien mukaan rakennusmateriaalina käyttäen. Alueen yleisilmettä voimakkaasti määrittävät katot ovat Virossa perinteisesti käytettyä liuskekiveä. Energianlähteinä tullaan hyödyntämään maalämpöä ja liuskekivikattoihin integroituja aurinkopaneeleja. Nämä valitut päästöttömät uusiutuvan energian lähteet sekä sopivat hyvin paikallisiin ilmasto-olosuhteisiin että minimoivat rakennettavien kortteleiden elinkaaren aikaiset hiilidioksidipäästöt.

Hankkeen rakennuttaja on paikallinen Metro Capital, joka toimii ALA:n yhteistyökumppanina myös Estonian Business School -korkeakoulun Tallinnan-kampukselle rakennettavassa 30-kerroksisessa, asumista, toimistotilaa ja yliopistotoimintoja yhdistävässä hybridirakennuksessa.

NIMI: Pirita tee 28:n uudet asuinkorttelit, kilpailuehdotus Verstapodit

LAJI: Kutsukilpailu, 2022, 1. palkinto

SIJAINTI: Tallinna

TILAAJA: Metro Capital

OHJELMA: Ekologinen asuinalue 300 asukkaalle, yhteensä 45 000 m²

KILPAILUTYÖRYHMÄ: Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Lotta Kindberg, Aleksi Vuola, Johanna Vuorelma, Anastasiia Tomka ja Owen Lambert

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Hansinok (visualisoinnit)