Menu

Bodøn kaupungintalo

Ehdotuksessamme yhdistyvät olevien rakennusten parhaat piirteet ja parannettu toiminnallisuus – vanhan kaupungintalon voimakas, eksentrinen arkkitehtuuri ja mahdollisuus sijoittaa kaupungin kaikki virastot samoihin toimitiloihin. Uusi rakennus ei kilpaile vanhan kaupungintalon eikä uusien lähistölle rakentuvien kulttuurirakennusten kanssa, vaan tulee sen sijaan olemaan rohkea yhdistelmä uutta ja vanhaa.

Uudisrakennus jatkuu nykyisen pankkirakennuksen yli elvyttäen olevan aukion ja luoden uudet ääriviivat alueen tärkeimmälle julkiselle tilalle. Ravintolan aukion laidalle sijoittuva terassi edesauttaa osaltaan kaupungintalon avaamista yleisölle. Pysäköintihalliin johtava ramppi siirretään aukiolta rakennuskompleksin vastakkaiselle puolelle. Vanhan kaupungintalon pääsisäänkäynti säilyttää entisen ilmeensä.

Ehdotuksen arkkitehtoninen ilme muodostuu pelkistetyistä pinnoista, muodoista ja yksityiskohdista, jotka uppoavat eklektiseen kokonaisuuteen muodostaen samalla voimakkaan, kompromissittoman kokonaiskonseptin. Olevien pankki- ja kirjastorakennusten julkisivut säilyvät räystäslinjan korkeudelle pääosin ennallaan, mutta sisätilat muokataan uusiksi rakennuskompleksin toiminnallisuuden parantamiseksi. Vanhat kattopaanut kierrätetään sisätilojen seinäpinnoitteina.

Tärkeimmät suunnittelua ohjanneet tekijät ovat kaupungintalokorttelin uusien toimistotilojen optimaalinen toiminnallisuus ja yhteydet oleviin rakennuksiin. Toiminnallisuutta on parannettu tehokkuuden, kustannustehokkuuden ja toisaalta pienennetyn kerrosmäärän, toisaalta kasvatetun kerroskohtaisen pinta-alan tuoman joustavuuden avulla.

Sekä rakennuksen rungossa että lattiarakenteissa käytetään ympäristösertifioitua betonia. Energiatehokkuuden takaavat kunnollinen lämpöeristys, järkevän kokoiset kolminkertaiset ikkunat ja aurinkosuojaus. Ilmastointi-, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät ovat uusimpien vaatimusten mukaiset. Rakennuksen ekologista jalanjälkeä pyritään pienentämään myös maalämmön ja –jäähdytyksen avulla.

NIMI: Bodøn uusi kaupungintalo, kilpailuehdotus Union

LAJI: Avoin kilpailu, 2014, kunniamaininta

TILANNE: Päättynyt

SIJAINTI: Bodø, Norja

TILAAJA: Bodøn kaupunki

OHJELMA: Kaupungintalo 10 650 m², josta laajennuksen osuus 6 675 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Tonny Jensen, Tiina Liisa Juuti, Anders Jönsson ja Jussi Vuori

YHTEISTYÖKUMPPANIT: VIZarch (visualisoinnit)