Menu

Espoonlahden metroasema

Länsimetron toisen rakennusvaiheen metrotunnelien louhintatyöt alkoivat vuonna 2014 ja metroasemien rakentaminen vuonna 2017. Rakennusurakat valmistuivat toukokuussa 2022 ja liikennöinti alkaa vuonna 2023. Metro tulee kulkemaan maan alla koko seitsemän kilometrin mittaisen matkan Matinkylästä Kivenlahteen. ALA on suunnitellut kolme Länsimetron jatkeen viidestä asemasta. Asemista toiseksi viimeinen sijoittuu keskelle Espoonlahden kaupunginosaa.

Espoonlahti on kuin pala Amerikkaa; autokau­punki ja ostoskeskus. Metroasemasta tulee elimellinen osa ostoskeskusta. Liukuportaat pumppaavat valtimon tavoin ihmisiä kauppakeskukseen. Espoonlahti, kuten Amerikka, hengittää kuitenkin urheilun tahdissa. Jäähalli, uimahalli ja urheilulaakso kannat­televat kaupunginosan identiteettiä kaupallisuuden paineissa. Uimahallin tunnelma on valittu metroaseman teemaksi. Laiturihalli on valaistu kirkkaalla valkoisella valolla ja mielessä tuoksuu kloori. Laituritasolla voi seinien ja katon väreilevien kromipintojen heijastuksien ansiosta tuntea olevansa jättimäisen kilpauintialtaan pohjalla. Tunnelmaa vahvistaa Hans Rosenströmin laiturihallin katossa liikkuva valo- ja ääniteos.

Espoonlahdentorin puoleinen lippuhalli
Solmutorin puoleinen liukuporras

NIMI: Espoonlahden metroasema

LAJI: Toimeksianto, 2013

TILANNE: Rakennettu, metroliikenne alkaa 2023

SIJAINTI: Espoo

TILAAJA: Länsimetro

OHJELMA: Maanalainen metroasema, jonka yhteydessä myös bussiterminaali, yhteensä 22 700 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Petteri Littu, Felix Laitinen, Harri Ahokas, Nea Tuominen, Chris Morris, Ricardo Cruz Recalde, Mikko Kilpeläinen, Prisca Pannone, Julius Kekoni, Miguel Silva, Erica Österlund, Heini-Emilia Saari, Jorge Rovira, Marlène Oberli-Räihä, Mikael Rupponen, Niklas Mahlberg, Olli Parviainen, Pekka Tainio ja Stefano Perin Riz

 

YHTEISTYÖKUMPPANIT: SRV (pääurakoitsija), Sweco PM (rakennuttajakonsultti), CJN Arkkitehtitoimisto (koordinaattori), Pöyry Finland ja Ramboll Finland (rakennesuunnittelu), Pöyry Finland (ratasuunnittelu), Finnmap Infra, Rockplan, WSP Finland, Sipti ja Saanio & Riekkola (kalliosuunnittelu), Granlund ja Ramboll Finland (LVIA-suunnittelu), Tauno Nissinen, Niemistö ja Granlund (sähkösuunnittelu), Hans Rosenström (asemataide)

VALOKUVAT: Marc Goodwin