Menu

Estonian Business School -korkeakoulun kampuksen laajennus

Tallinnan siluetti on tunnistettava. Vanhankaupungin tornit näkyvät kauas merelle asti. Niiden vastapainoksi kaupungin keskustaan on noussut myös useita nykyaikaisia pilvenpiirtäjiä. Estonian Business School -korkeakoulun kampukselle suunnittelemamme uusi hybriditorni Eedu tulee liittymään tähän joukkoon. Elegantin tornin voimakkaat, yksiaineiset, vaakasuoria linjoja muodostavat umpinaiset kivipinnat vaihtuvat ylöspäin katsottaessa vähitellen kasvavien parvekkeiden lasipinnoiksi samalla kun tornin ääriviivat häviävät taivaan sävyihin. Kaupunkiin muodostuu uusi abstrakti maamerkki, jossa yhdistyvät Vanhankaupungin pysyvyys ja keskustan business-kortteleiden moderni dynamiikka.

Uuden tornin sijoitus on tarkkaan harkittu. Torni täydentää naapurustoaan, muttei varjosta ympäristöään häiritsevästi. Tornin jalustan muodostaa olevan korkeakoulurakennuksen uusi, ympäristöönsä aukeava laajennusosa. Katutaso elävöityy korttelin kaikilla kyljillä mittakaavan säilyessä inhimillisenä. Pysäköinti- ja logistiikkatilat sijoittuvat pääasiallisesti koululaajennuksen alle. Vanha, symmetrinen koulurakennus säilyy vapaamuotoisella nykyarkkitehtuurilla täydentyvän korttelin pääjulkisivuna.

Kauppakorkeakoulun laajennusosalla on tärkeä rooli rakentuvassa koulukorttelissa. Koululaajennus muodostuu päällekkäin nostetuista itsenäisistä, avoimista tasoista, joita leikkaavat suuremmat kolmiulotteiset diagonaaliset tilat kuten koulun uusi pääauditorio. Auditorio voidaan avata ympäröivään aulatilaan siirtämällä syrjään sen siirtoseinät ja akustoivat verhot, jolloin sen penkit toimivat istuskeluportaina. Laajennuksen katutasoon tulee kadulle aukeavia liiketiloja ja sen katolle koulun, toimistotilojen ja asukkaiden käyttöön puolijulkinen kattoterassi, jonka voi myös varata tapahtumia varten. Laajennuksen keskelle sijoittuva valoisa atrium mahdollistaa opetus- ja työtilojen sijoittamisen myös muualle kuin julkisivuille. Kahden ylimmän kerroksen joustavat tilat ovat muokattavissa joko opetus- tai yrityskäyttöön.

Tornin ulkoarkkitehtuuri kuvastaa sen monipuolista tilaohjelmaa ja eroja kerrosten luonteissa. Kaksiulotteiset julkisivut muuttuvat sitä kolmiulotteisemmiksi, mitä ylemmäs katse kohoaa. Alakerroksiin suljetumpien vaaleiden luonnonkivijulkisivujen ja nauhaikkunoiden suojaan sijoittuu toimistotilaa startup-yrityksille ja yrityskiihdyttämöille, tornin keskivaiheille opiskelija-asuntoja ja ylimpiin kerroksiin kivireunusten rajaamien suurten lasiparvekkeiden taakse suuria asuntoja.

NIMI: Estonian Business School -kortteli Eedu

LAJI: Kutsukilpailu, 2019-2020, 1. palkinto

TILANNE: Rakenteilla, valmistunee 2026

SIJAINTI: Tallinna, Viro

TILAAJA: EBS Campus OÜ sekä Metro Capital OÜ

OHJELMA: 30-kerroksinen torniosa ja 5-kerroksinen oppilaitoslaajennus, joissa opetus- ja oppimistilaa, toimistotilaa, hotelli, asuntoja, liiketilaa ja kattoterassi, yhteensä 35 000 m², ja 9 000 m² maanalaista pysäköintitilaa

SUUNNITTELUTYÖRYHMÄ: Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Maral Alaei, Filippo Dozzi, Virve Kaartoluoma, Owen Lambert, Jiaao Liu, Isabel Sanchez del Campo ja Onni Takkunen

KILPAILUTYÖRYHMÄ: Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Filippo Dozzi, Sampo Honkala, Virve Kaartoluoma, Jiaao Liu, Tatu Rekola ja Zhuo Chen

YHTEISTYÖKUMPPANIT: PIN Arhitektid (paikallinen arkkitehtikumppani), VÄLI maastikuarhitektid (maisema-arkkitehti), studio ARGUS (sisustussuunnittelu), Vlad Vernica (visualisoinnit)