Menu

Hybridirakennus Kirjo

Jätkäsaaren vanha satama-alue rakentuu kansainvälisen tason kaupunginosaksi, jossa asuminen, työnteko, viihtyminen ja matkailu synnyttävät moni-ilmeistä kaupunkielämää. Tiivis, kortteleihin perustuva kaupunkirakenne rajautuu merenrantoihin. Monitoimirakennus Kirjon tontti sijaitsee erinomaisella paikalla Liikuntapuiston ja Ahdinaltaan, vanhan satama-altaan välissä, altaan pohjukassa, tulevan julkisen hiekkarannan luona, avomerinäkymien äärellä, Royal Centerin naapurissa. Suunnitelma pyrkii hyödyntämään tämän ainutlaatuisen paikan potentiaalin kokonaisuutta rikastuttavalla ja täydentävällä tavalla.

Kirjossa työskentely ja vapaa-aika yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla yhteen terassoituvaan 13-kerroksiseen rakennukseen. Rakennukseen on suunniteltu tiloja hotelli-, ravintola-, toimisto-, liike- ja myymälätilakäyttöön sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluita varten. Massaltaan rakennus on kolmen erilaisen päällekkäisen päätoiminnon hybridi. Porrasteinen massa laskeutuu rantaa sekä viereistä asuinkorttelia kohden matalaksi ja nousee Länsisadatamankadun reunaa vasten uljaaksi ja paikan hienosti haltuun ottavaksi laadukkaaksi ja nykyaikaiseksi kaupunkitaloksi. Toiminnot muodostavat keskenään synergiaetuja ja täydentävät toisiaan sekä hyödyntävät maantason ja ylempien kerrosten ominaispiirteitä ja vahvuuksia.

Meren sekä toimisto- ja huoneistohotellimassan osalta myös asuinkorttelin puoleinen julkisivu toteutetaan jokaisen toiminnon kohdalla erilaisena aalto- ja murtoviivaa yhdistävänä lasijulkivuna. Sataman puoleinen julkisivu taas on mittakaavaltaan ylöspäin tivistyvä kevyt, lasi- ja alumiinipintoja yhdistävä ruutujulkisivu. Maantasossa sivujulkisivut ovat umpinaisempia. Kaikkiin kerroksiin on kulku Jätkäsaarenkadun puoleisesta aulasta. Maantason liike- ja tapahtumatila aukeaa myös suoraan rannan puolen ulkoalueisiin. Toimistokerrokset ovat selkeitä ja pinta-alaltaan laajoja. Monitilatoimistoa voidaan mukauttaa käyttäjien tarpeisiin. Ylimmässä osassa sijaitsee huoneistohotelli. Kattokerroksen ravintola- ja kokoustilat palvelevat myös laajempaa asiakaskuntaa.

Näkymä kadulta
Ahdinaltaan suuntaan aukeava terassi

NIMI: Hybridirakennus Kirjo

LAJI: Toimeksianto, 2019

TILANNE: Käynnissä

SIJAINTI: Helsinki

TILAAJA: WasaGroup

TYÖRYHMÄ: Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Pekka Tainio, Thomas Miyauchi, Zhuo Chen ja Chengfan Yang

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Vlad Vernica (visualisoinnit)