Menu

Leijonatorni

Hartwall Arena on Suomen suurin urheilu- ja viihdekeskus. Sen tekniikka ja infrastruktuuri on mitoitettu rakennuksen maksimaalisen käyttöasteen hetkellisten vaatimusten mukaan. Tämä saavutetaan 2-5 kertaa vuodessa tärkeissä jääkiekko-otteluissa ja suurissa konserteissa. Lopun aikaa valtava energiamäärä, jonka areenan rakenteet sisältävät, on vajaakäytöllä. Olemassa oleva infrastruktuuri voisi palvella 50 000 kerrosneliömetriä uutta rakentamista.

Jotta tontin potentiaali saataisiin täyteen käyttöön, on ALA on ehdottanut uutta rakennusta areenan viereen. Taloteknisin ratkaisuin päästäisiin tulevaisuudessakin yleisötapahtumien teknisen kuormituksen ylitse. Rakennuspaikan ominaisuudet tekevät korkeasta rakentamisesta käytännössä ainoan järkevän lähtökohdan. Ehdottamamme Leijonatorni on noin 120 m korkea ja koostuu asunnoista, toimistoista sekä kattoravintolasta ja näköalatasanteesta. Sen matalampi jalustaosa sisältää liikuntakeskuksen eri urheiluohjelmineen. Jalustan katto on jatke tontin nykyiselle kansimaailmalle. Se tarjoaa käyttäjille vehreyttä sekä liikuntamahdollisuuksia esimerkiksi pelikenttien ja seinäkiipeilypaikkojen muodossa.

Rautatiet ja tieliikenneväylät erottavat areenan ympäröivästä kaupunkirakenteesta. Toisaalta ne tarjoavat saavutettavuutta myös uudelle ohjelmalle. Samalla niiden ansiosta areenalla ei ole lähinaapureita, joita uusi projekti potentiaalisesti häiritsisi.

Hanke pyrkii tiivistämään ja monipuolistamaan olemassa olevaa kaupunkirakennetta. Rakentamalla ensi näkemältä huonolle tontille, voimme parantaa merkittävästi sen laatua, käytettävyyttä, näkyvyyttä, saavutettavuutta sekä ympäristöystävällisyyttä.

NIMI: Leijonatorni

LAJI: Toimeksianto, 2011

TILANNE: Päättynyt

SIJAINTI: Helsinki

TILAAJA: Harry Harkimo

OHJELMA: Tornitalo, jossa asumista, toimistotilaa ja liikuntakeskus, yhteensä 42 600 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Aleksi Niemeläinen, Pekka Tainio, Gerard Gutierrez, Jyri Tartia, Yena Young, Yi Lin, Vladimir Ilic, Julius Kekoni, Ting-Ting Dong, Jyri Tartia, Petra Grisova ja Theo Bellman

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Rory McGowan, Paul Dunne, Donal McDaid, John Noone ja Adrian Ryan (Arup Group)