Menu

Hanasaaren asuinalue

Suunnitelma koostuu viidestä umpikorttelista, joiden korkeus vaihtelee kahden ja 16 kerroksen välillä. Jokaisen korttelin kattotaso on terassien peittämä. Korttelit muodostavat kulhomaisen suurmuodon, jonka ansiosta kaikki asunnot saavat riittävästi luonnonvaloa javäljiä korttelin ylittäviä merinäköaloja ja asukkaat yhteisöllisyyden tuntua.

Umpikorttelien sisäpihat muodostavat yksityisempää tilaa asukkaille. Korttelien väliin jäävä maantason katutila on liikkeiden elävöittämää, pienimittakaavaista ja miellyttävää. Korkeusvaihtelun takia jokainen yksittäinen kortteli sisältää rikkaan kokoelman erilaisia asumistyyppejä vaihdellen kaupunkirivitalojen ja jopa tornimaisten osien välillä.

Suunnitteluratkaisu on epätavallisuudestaan huolimatta looginen ja suoraviivainen. Tontin ympäristön näkymien ja toimintojen analyysit ovat johtaneet suuren mittakaavan ratkaisuun: itärannalle luodaan tehokkaampaa, vanhalle teollisuusalueelle sopivaa, suurimittakaavaista tunnelmaa ja länsirannalle pienempipiirteistä puistomaisuutta Sörnäisten rantatien kupeeseen suunnitellun puiston jatkoksi. Helsingin kantakaupungille ominaista umpikorttelirakennetta on muokattu vastaamaan paremmin asunnoille haluttuja olosuhteita ja analyysin kautta löytyneitä tärkeimpiä näkymiä ja vallitsevia tuuliolosuhteita.

Alueen kaavasuunnitelma on valmis ja se on otettu vastaan enimmäkseen innostuneesti. Rakentaminen voi alkaa teoriassa heti kunhan energiareservinä toimiva hiilikasa saadaan poistettua alueelta.

NIMI: Hanasaaren asuinalue, kilpailuehdotus Tropaion

LAJI: Kutsukilpailu, 2007, 1. palkinto, jatkotyöstö

TILANNE: Päättynyt

SIJAINTI: Helsinki

TILAAJA: Helsingin kaupunki

OHJELMA: Uusi asuinalue palveluineen ja kouluineen, yhteensä 97 000 m²

TYÖRYHMÄ: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Julia Hertell, Auvo Lindroos, Sami Mikonheimo, Esa Mäkitalo, Lotta Kindberg, Vladimir Ilic ja Ting-Ting Dong

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Trafix oy (liikennesuunnittelu), Airix oy (kanavasuunnittelu)

VALOKUVAT: Tiia Ettala