Menu

Varsovan modernin taiteen museo

Museolle varattu tontti on kuin Puolan lähihistoriaa tiivistetyssä muodossa esittelevä konseptuaalinen taideteos: näkyvissä ovat samalla kertaa Varsovan uudelleenrakennettu toisessa maailmansodassa tuhoutunut keskusta, kommunistisen ajan Kulttuurin ja tieteen palatsi sekä uudet vapaan markkinatalouden pystyttämät pilvenpiirtäjät. Museollekin siis tarjoutuu automaattinen mahdollisuus muodostua uuden vuosituhannen maamerkiksi. Uudisrakennuksen tulee loistaa niin paikallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Sen pitää pitää pintansa neuvostoaikaisen naapurinsa rinnalla ja olla itsessään kiinnostava sekä taiteilijoille että taiteen kuluttajille. Sen tulee toimia uuden puolalaisen kulttuurin airuena.

Rakennuksella on vain kaksi julkisivua. Sen digitaalista maailmaa edustava lasijulkisivu mahdollistaa paikasta riippumattoman suoran kommunikaation. Se toimii valtavana näyteikkunana ja valotauluna muuttuen tarpeen mukaan läpinäkyvästä lasista projisointipinnaksi, mutta on manipuloitavissa myös manuaalisesti. Lasiseinä toimii toisaalta sisäpuolelleen sijoittuvan taiteen suojelijana, toisaalta mahdollistaa sen esittelyn huonetilan rajojen ulkopuolelle ja korostaa haluttuja ominaisuuksia. Veistoksellinen kaareutuva julkisivu saa inspiraationsa tontin vallitsevista olosuhteista. Muuttumattomana se säilyy dokumenttina rakennusajasta, lasiseinän samanaikaisesti eläessä loputtomasti vastakkaisella puolella. Kromityyppisen pintakäsittelyn ansiosta seinä heijastaa ympäristönsä.

Museon sisätilat rajautuvat näiden kahden toisistaan poikkeavan seinäpinnan väliin. Sisälle mahtuu sekä geneerisiä että tiettyihin käyttötarkoituksiin suunniteltuja tiloja, valoisia ja pimeitä kohtia, pysyviä ja väliaikaisia tilaratkaisuja. Esitettävä taide voi olla joko täysin piilossa museon sisällä tai täysin näkyvillä ulkomaailmaan. Se voi saada vaikutteensa tilasta tai kääntää sille kasvonsa. Päivänvalon määrää voidaan säätää lasijulkisivua säätämällä. Suuret galleriat voidaan tarvittaessa jakaa pienemmiksi tai koko museo voi haluttaessa olla yhtä jatkuvaa tilaa.

NIMI: Varsovan modernin taiteen museon suunnittelukilpailu

LAJI: AVoin kansainvälinen kilpailu, 2007, erikoispalkinto

TILANNE: Kilpailu päättynyt

SIJAINTI: Varsova, Puola

TILAAJA: Varsovan kaupunki

OHJELMA: Museo 35 800 m², parkkitalo 12 200 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston with Jani Koivula, Aleksi Niemeläinen, Auvo LIndroos, Karl Berggren ja Esa Mäkitalo

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Grupa5, Jaroslaw Kosaciewicz, Klaus Stolt