Menu

Fornebuportenin metroasema

Hyvin suunniteltu metroasema on näkyvä, kutsuva ja julkisen liikenteen käyttöön kannustava. Vaikka asema sijaitsisiskin maan alla, päivänvalon ulottumattomissa, tulee sen tuntua käyttäjästään miellyttävältä ja turvalliselta. Tärkeimpinä inspiraationlähteinämme heti Oslon ulkopuolella Fornebussa sijaitsevan Fornebuportenin aseman kilpailuehdotuksen suunnittelussa olivat näkyvän ja piilotetun, hämärän ja valoisan sekä toisaalta meluisan ja rauhallisen vastakohtaparit.

Uuden metroaseman välittömään läheisyyteen sijoittuvat niin Telenor Arena -tapahtumakeskus kuin esimerksiksi Akersin ja Norwegianin pääkonttoritkin, joten asemaa tulevat käyttämään sekä toimistotyöntekijät että konserttivieraat, ajoittain erittäin suurina massoina. Äänet ja suunnat nousivat ratkaiseviksi teemoiksi aseman konseptia suunnittellessamme. Halusimme luoda matkustajille rauhallisen ympäristön toimistohälinän ja konserttimetelin vastapainoksi. Halusimme myös ohjata metron käyttäjät kulkemaan intuitiivisesti oikeaan suuntaan niin asemalta ulos mennessä kuin sinne palatessakin.

Liikettä ohjataan pääasiallisesti laituritason äänimaailman ja katon akustisilla elementeillä rakennettujen vaihtelevien äänivyöhykkeiden avulla. Matkustajat kohtaavat uloskäyntien ja laiturin välillä sekä hiljaisia että kovaäänisiä vyöhykkeitä. Konkreettisesti valittua teemaa ilmentää asemalaiturin katon “betoniaalto”. Aalto tekee asemasta tunnistettavan metrojunan ikkunasta nähtynä ja piilottaa sisäänsä katon tekniikan, samalla se kuitenkin myös luo laituritasolle inhimillisemmän mittakaavan ja vaihtelua äänimaailmaan sekä ohjaa koko laiturin mittaisena nuolena matkustajia oikeaan suuntaan. Aseman toinen tunnusmerkki on maantason alapuolelle sijoittuvalta aukiolta kohoava, kaukaa katsottuna suurelta T-kirjaimelta näyttävä abstrakti metalli- ja LED-veistos.

Ehdotuksemme huomioi myös kustannustehokkaat suunnitteluratkaisut. Mahdollisimman yksinkertaisia ratkaisuja ja huoltovapaita materiaaleja ja teknologioita hyödyntäen pyrimme saamaan aikaan maksimaalisen vaikuttavuuden samalla minimoidem muutokset olevassa kaupunkirakenteessa. Parantaaksemme joukkoliikenteen ekologisuutta entisestään integroimme sisäänkäyntipaviljonkiin viherkaton. 

NIMI: Arena Station (myöhemmin Fornebuporten Station), kilpailuehdotus “Lydspor”

LAJI: Kutsukilpailu, 2018, 2. palkinto

TILANNE: Päättynyt

SIJAINTI: Bærum, Norja

TILAAJA: Oslon kunta, Fornebubanen-metrolinja

OHJELMA: Maanalainen metroasema, jossa yksi sisäänkäyntipaviljonki pyöräparkilla ja yksi maantason alapuolinen sisäänkäynti integroituna olevaan aukioon

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Kristina Azarić, Filippo Dozzi, Tora Hay Walseng, Harri Humppi, Felix Laitinen, Isabel Sánchez del Campo ja Markku Uimonen

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Dark Arkitekter & Plus Arkitektur (paikalliset arkkitehtikumppanit), Brick Visual (visualisoinnit)