Menu

Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus

Uusi terminaalilaajennus koostuu kahdesta osasta, City Hallista ja Security Boxista. City Hallissa sijaitsevat lähtö- ja tuloaulat, Security Boxissa taas turvatarkastus ja matkatavara-aula. Terminaali 2:n nykyiset lähtö- ja tuloaulat muuttuvat täydellisen muodonmuutoksen jälkeen porttialueeksi. Lentoasemalle saadaan näin runsaasti lisää tilaa matkustajille ja kaupallisille palveluille. Tavoitteena on selkeyttää koko lentoaseman rakennetta siten, että matkustaja tunnistaa jo ulkoa niin sisäänkäynnin kuin koko matkustajaprosessin pääpiirteetkin. Laajennuksen osista City Hall työntyy esiin rakennusrintamasta terminaalin kasvoiksi. Security Box taas on sinisenä jo kaukaa tunnistettava hahmo.

Lähtöaula on suuri, näyttävä, yhtenäinen tila aaltoilevan puukaton alla. Alakatto toteutetaan esivalmistetuista, kuusella verhoilluista liimapuurakenteisista elementeistä. Terminaalin edustalle suunniteltu uusi aukio on muodoltaan kuin City Hallin katon vastinpari. Aukion ja saattorampin kansimaisuus on häivytetty pinnan kolmiulotteisuudella. Tämä pinta yhdistää tasoja ja reittejä niin visuaalisesti kuin fyysisestikin. Hulevedet kerätään aukiolle vuodenaikojen mukana eläväksi vesiaiheeksi, joka muuntuu tarvittaessa jopa luistelukentäksi. Ulkoportaat tarjoavat matkustajille vaihtoehtoisen reitin ja istuskelumahdollisuuksia. Kannen kolmiulotteinen muotoilu näkyy myös sen alla lyhytaikaisen pysäköinnin käyttäjille.

Laajennuksessa korostuu terminaaliin saapuvien ja terminaalista poistuvien matkustajien polkujen tasa-arvoisuus. Alemman, saapuvien matkustajien tason kautta kulkevat myös junalla, bussilla, pyörällä, jalan tai pysäköintilaitoksista terminaaliin tulevat matkustajat. Siksi sen identiteettiin on kiinnitetty suunnitelmassa samanarvoinen huomio kuin lähtöaulaan. Ylemmän, lähtevien matkustajien tason suuret aukot yhdistävät saapuvien ja lähtevien matkustajien ja palvelujen tilat visuaalisesti saman katon alle. Tilat on Finavian tavoitteiden mukaisesti muotoiltu siten, että matkustajat osaavat liikkua oikeaan suuntaan intuitiivisesti.

Terminaalilaajennuksen lisäksi lentoaseman alueelle on esitetty runsaasti uutta rakentamista. Alueen tärkeimmät kiintopisteet ovat uusi aukio sekä Kehäradan toisen sisäänkäynnin tori. Muita kiintopisteitä ovat muun muassa korkeammat rakennukset, taskupuistot ja sillat. Vaihtoehtoiset reitit sekä riittävän tiheästi sijoitetut kiintopisteet tekevät alueesta kaupunkimaisen ja jalankuljettavan.

Työmaa, toukokuu 2020
Työmaa, toukokuu 2020
Työmaa, toukokuu 2020
Työmaa, toukokuu 2020
Työmaa, toukokuu 2020
Työmaa, elokuu 2020
Työmaa, elokuu 2020
Työmaa, elokuu 2020
Työmaa, elokuu 2020
Työmaa, elokuu 2020
Työmaa, elokuu 2020
Työmaa, elokuu 2020
Työmaa, elokuu 2020

NIMI: Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n laajennus ja muutostyöt

LAJI: Kutsukilpailu, 2017, 1. palkinto, jatkotoimeksianto

TILANNE: Rakennustyöt alkoivat tammikuussa 2019, uudisrakennus valmistuu 2021

SIJAINTI: Helsinki-Vantaan lentoasema, Vantaa

TILAAJA: Finavia

OHJELMA: 40 000 m² uudisrakentamista, 35 000 m² peruskorjaus- ja muutostöitä

SUUNNITTELUTYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Harri Ahokas, Samuel Albert, Ricardo Cruz Recalde, Franziska Dalheimer, David Gallo, Harri Humppi, Mette Kahlos, Lotta Kindberg, Felix Laitinen, Owen Lambert, Franklin Min, Rachel Murray, Kirsti Paloheimo, Olli Parviainen, Niina Rinkinen, Pauliina Rossi, Jorge Rovira, Heikki Ruoho, Mikael Rupponen, Mirja Sillanpää, Pekka Sivula, Tom Stevens, Haïfa Taboubi, Pekka Tainio, Onni Takkunen, Markku Uimonen, Camila Urrego, Tora Hay Walseng, Huopu Zhang ja Erica Österlund

KILPAILUTYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Pauliina Rossi, Petri Herrala, Lotta Kindberg, David Gallo, Rachel Murray ja Mikael Rupponen

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Arkkitehtitoimisto HKP (arkkitehtikumppani), Ramboll Finland (rakenne-, LVIAS- ja liikennesuunnittelu), VIZarch (visualisoinnit), Mir (visualisoinnit), Brick Visual (visualisoinnit)

VALOKUVAT: Tuomas Uusheimo