Menu

Soukan metroasema

Länsimetron ensimmäinen osuus Ruoholahdesta Matinkylään valmistui 2017 ja toisen osuuden rakennustyöt valmistuivat toukokuussa 2022. Toinen osuus kattaa viisi asemaa seitsemän kilometrin pituisella ratalinjalla välillä Matinkylä – Kivenlahti : Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Liikenteen käynnistyessä vuonna 2023, metro tulee palvelemaan noin 170 000 päivittäistä matkustajaa. ALA on vastannut Soukan aseman lisäksi myös Espoonlahden ja Kivenlahden asemien suunnittelusta.

Soukka on 60-luvun utopia: modernin teknokratian ja luonnon symbioosi, jonka ytimenä on kansikaupunkifragmentti. Soukan metroasema juhlii modernismia, täsmällisyyttä ja terävyyttä. Aseman sisäänkäyntipaviljongit ovat ehdottomia. Jokainen nurkka ja kulma on veitsente­rävä. Jokainen pinta on paperin ohut. Pinnoilla on modernismin perinteiden mukaisesti väri, muttei materiaalin tuntua. Sävyt ovat häpeilemät­tä trendikkäitä. Soukan aseman ikääntyessä ne muistuttavat menneestä 2020-luvusta.

Yläkartanontien sisäänkäynti
Soukantorin lippuhalli
Soukantorin sisäänkäynti
Pienoismalli
Kuva: Minna Alantie
Kuva: Indav Oy / Timo Kauppila

NIMI: Soukan metroasema

LAJI: Toimeksianto, 2013

TILANNE: Rakennettu, metroliikenne alkaa 2023

SIJAINTI: Espoo

TILAAJA: Länsimetro

OHJELMA: Maanalainen metroasema, jossa kaksi sisäänkäyntipaviljonkia, yhteensä 18 600 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä Petteri Littu, Eva Geitel, Toni Laurila, Jorge Rovira, Mikael Rupponen, Anders Jönsson, Erica Österlund, Miguel Silva, Marlène Oberli-Räihä, Mikko Kilpeläinen, Niklas Mahlberg, Chris, Morris, Prisca Pannone ja Tiina Juuti

YHTEISTYÖKUMPPANIT: YIT ja Are (pääurakoitsija), Sweco PM (rakennuttajakonsultti), CJN Arkkitehtitoimisto (koordinaattori), Finnmap Infra, Rockplan, WSP Finland, Sipti ja Saanio & Riekkola (rakennesuunnittelu), Pöyry Finland (rata- ja kalliosuunnittelu), Granlund ja Ramboll Finland (LVIA), Tauno Nissinen, Niemistö ja Granlund (sähkösuunnittelu), Taneli Rautiainen (asemataide)

VALOKUVAT: Marc Goodwin