Menu

UPM:n pääkonttori

Ehdotuksemme UPM:n uudeksi pääkonttoriksi Töölönlahdelle, tontille nro 2016, perustuu L-kirjaimen muotoisen tontin ominaisuuksien hyödyntämiseen. Yhtenäinen rakennusmassa kurottautuu Alvar Aallon kadun yli ja jatkuu tien toiselle puolelle puistoon. Yleisölle avoimet tilat sijoittuvat pohjakerrokseen avautuen katu- ja puistoalueelle. Toimistotiloista muodostuu kiinnostava limittäisten korkeiden ja matalien kerrosten järjestelmä. Tilajärjestelyä ja sen rakennukselle luomaa identiteettiä korostaa julkisivun sisätiloja seuraileva pystysuorien seinien ja vaakasuorien aurinkosuojien vuorottelu.

Limittyvien tilojen ansiosta rakennus vaikuttaa kokoaan pienemmältä ja sen ilme vaihtelee katselupaikasta riippuen. Vaihtelevan levyiset julkisivunauhat kietovat tilat sisäänsä moniulotteiseksi, elegantiksi kokonaisuudeksi. Brutaalin toiston sijaan tätä alueelle ainutlaatuista rakennusta kuvastavat hienovaraiset variaatiot. Puu on suunnittelussa tärkeässä roolissa. Korkeiden tilojen puupintaiset katot ovat näkyvä osa sisätilaa. Puupinnat jatkuvat ulos asti ohikulkijoiden nähtäville aurinkosuojien alapinnoilla. Säältä suojattuna niiden ulkoasu säilyy muuttumattomana vuosien ajan.

Sisätilat limittyvät vaihtelevasti. Kiinteät sisäseinät on verhoiltu UPM:n omilla puupinnoitetuilla seinämateriaaleilla. Avointen ryhmätyötilojen identifioinnissa hyödynnetään eri puulajeja ja tekstuureja. Kokonaisilme on valoisa, miellyttävä ja avoin. Matalista tiloista on näkymät korkeisiin tiloihin, ulkonäkymissä on runsaasti vaihtelua. Ylimpiä kerroksia hallitsevat vaikuttavat näkymät koko Helsingin keskusta-alueen yli.

NIMI: UPM:n uuden pääkonttorin suunnittelukilpailu, ehdotus Viira

LAJI: Kutsukilpailu, 2009, kunniamaininta

TILANNE: Päättynyt

SIJAINTI: Helsinki

TILAAJAT: Helsingin kaupunki, UPM-Kymmene

OHJELMA: 8,000 m² toimistotilaa

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Pekka Tainio, Aleksi Niemeläinen, Auvo Lindroos, Risto Wikberg ja Mai Wakita

YHTEISTYÖKUMPPANIT: Arup, Theatre Projects Consultants