Menu

Khersonskaya ulitsan asuinkortteli

Pietari on parhaillaan muutoksen keskellä, kaupungin keskeisimmille alueille kohoaa uusia rakennuksia. Historiallisessa kaupungissa suunnittelua luonnollisestikin säädellään tiukasti. Useita uusista historistisista rakennuksista voi silti pitää epäonnistuneina. Kilpailutehtävässä määritelty kortteli rajautuu kaupungin pääkadun, Nevski prospektin loppupäähän. Se sijaitsee rakennusajankohtansa mukaan Leningradiksi nimetyn teollisuusalueen laidalla.

Kilpailuehdotuksemme kolme uudisrakennusta Khersonskaya ja Alexandra Nevskogo -katujen risteyksessä toimivat jatkeena perinteiselle kaupunkikuvalle kuitenkin ikkunajakoa, detaljeja ja ornamentiikkaa uudistaen. Tavoitteena on piristää alueen melankolista katukuvaa. Rakennusten ilmeikkäämpi julkisivu suuntautuu kadulle päin. Pohjakerroksen julkisten tilojen ylellinen ilme on kaupalliseen toimintaan sopiva. Kaikissa asunnoissa on suuret pihalle aukeavat terassit ja joissakin myös kadunpuoleiset parvekkeet.

Umpikorttelin keskelle rakennetaan kaksi korkeampaa asuinrakennusta. Sisäpiharakennukset ovat ilmeeltään voimakkaan yksilöllisiä. Jokainen kerros on hieman eri mallinen luoden julkisivusta elävän. Jokaiseen asuntoon kuuluu iso terassi, joka voidaan haluttaessa lasittaa. Rakennusten ylimmästä kolmanneksesta on vaikuttavat näkymät länteen kohti kaupungin keskustaa Nevski prospektia seuraillen, etelään Alexander Nevskin torille ja itään viereiselle Nevajoelle.

NIMI: Asuinkortteli Khersonskaya ulitsa 43/12

LAJI: Kansainvälinen kutsukilpailu, 2012, 1. palkinto

TILANNE: Päättynyt

SIJAINTI: Pietari, Venäjä

TILAAJA: O2 Development

OHJELMA: Viisi 7-12-kerroksista asuinkerrostaloa, yhteensä 45 000 m²

TYÖRYHMÄ: ALAn osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston sekä Vladimir Ilic ja Auvo Lindroos

YHTEISTYÖKUMPPANIT: VIZarch (visualisoinnit)